Tak podane purée ziemniaczane robi za cały obiad. Wymyśliłam je, gdy nie miałam ochoty na zakupy
Ziemniaki to jeden z tych produktów spożywczych, który zawsze mam w swoich zapasach. Moja rodzina je uwielbia, nie tylko jako dodatek do obiadu. Robię też z nich zapiekanki, placki i sałatki. A ostatnio zamieniłam je w pyszne danie obiadowe. Dorzuciłam do nich tylko dwa pożywne składniki i podałam na stół. Wszyscy najpierw oglądali potrawę z zaciekawieniem, a gdy spróbowali, stwierdzili, że nawet się nie spodziewali, że to będzie smakować tak dobrze. Ja przyznam, też, ale cieszę się, że zaoszczędziłam czas, nie idąc na zakupy i że wszystkim smakowało.
Jak zrobić purée ziemniaczane?
purée ziemniaczane to nic innego, jak rozgniecione, ugotowane ziemniaki. Rozgniata się je na gładką masę, a żeby to ułatwić i ulepszyć smak potrawy, dodaje się do niego różne składniki. Zazwyczaj jest to masło, mleko i przyprawy. Jednak można też dodać śmietankę, twarożek czy żółty ser. Smak ziemniaczanego piure doskonale podkręci gałka muszkatołowa oraz oczywiście sól i pieprz. By ziemniaki dały się rozgnieść na gładką masę, najlepiej wybierać mączyste odmiany, np. Bryza, Irga. Trzeba je też dobrze ugotować i rozgniatać póki są dobrze ciepłe.
Mój sposób na purée ziemniaczane z jajkami i boczkiem
Moje danie obiadowe zrobiłam z ziemniaków, które zamieniłam w gładkie purée. A zamiast z porcją mięsa, podałam je z... jajecznicą. Jakkolwiek by to nie brzmiało i nie wyglądało, danie wyszło bardzo smaczne, a składniki dobrze się ze sobą komponowały. W sumie przecież podaje się jajko sadzone na boczku z ziemniakami, prawda?
Przepis: Puree ziemniaczane z jajecznicą
Ziemniaki rozgniecione na puree podane z jajkami smażonymi z boczkiem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 560 w każdej porcji
Składniki
Na puree:
- 800 g mączystych ziemniaków
- 30 g masła
- 1/3 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Na jajecznicę:
- 150 g wędzonego boczku
- 8 jajek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pureeZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedź je, osusz. Dodaj masło i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Potem dodawaj stopniowo ciepłe mleko i dalej ugniataj ziemniaki, aż będą zupełnie gładkie. Puree ziemniaczane dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Przygotowanie jajecznicyBoczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię. Podgrzewaj ją, by boczek powoli się wytapiał i rumienił. Jajka wybij do miski, rozkłóć widelcem, dodaj trochę soli i pieprzu. Masę jajeczną wylej na patelnię z boczkiem. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jajka lekko się zetną. Jajecznicę podawaj z puree ziemniaczanym.
Wskazówka: Jajecznicę warto posypać posiekanym szczypiorkiem, a purée ziemniaczane koperkiem. Można też cały obiad posypać jednym rodzajem zieleniny.
Z czym podać piure ziemniaczane z jajkami i boczkiem?
Purée ziemniaczane serwuje się na ciepło, zwykle jako dodatek do mięs, ryb, sosów i warzyw. Jednak jak widać moja wersja purée z jajecznicą, też jest ciekawą opcją. By zamienić tę potrawę w pełne danie obiadowe, koniecznie trzeba do niego podać warzywa. Mogą to być warzywa gotowane, jarzynki, jak np. marchewka z groszkiem oraz surówki i sałatki, np. mizeria, sałatka z pomidorów i śmietany.