Tak podane purée ziemniaczane robi za cały obiad. Wymyśliłam je, gdy nie miałam ochoty na zakupy

Dodano:
Puree ziemniaczane z jajecznicą Źródło: Shutterstock / Puree ziemniaczane z jajecznicą
Awaryjne sytuacje są sprzymierzeńcem wynalazków. Przekonałam się o tym na przykład wtedy, gdy musiałam zrobić obiad z tego, co zostało w zapasach. I wymyśliłam wówczas przepis na pyszne danie z piure ziemniaczanym.

Ziemniaki to jeden z tych produktów spożywczych, który zawsze mam w swoich zapasach. Moja rodzina je uwielbia, nie tylko jako dodatek do obiadu. Robię też z nich zapiekanki, placki i sałatki. A ostatnio zamieniłam je w pyszne danie obiadowe. Dorzuciłam do nich tylko dwa pożywne składniki i podałam na stół. Wszyscy najpierw oglądali potrawę z zaciekawieniem, a gdy spróbowali, stwierdzili, że nawet się nie spodziewali, że to będzie smakować tak dobrze. Ja przyznam, też, ale cieszę się, że zaoszczędziłam czas, nie idąc na zakupy i że wszystkim smakowało.

Jak zrobić purée ziemniaczane?

purée ziemniaczane to nic innego, jak rozgniecione, ugotowane ziemniaki. Rozgniata się je na gładką masę, a żeby to ułatwić i ulepszyć smak potrawy, dodaje się do niego różne składniki. Zazwyczaj jest to masło, mleko i przyprawy. Jednak można też dodać śmietankę, twarożek czy żółty ser. Smak ziemniaczanego piure doskonale podkręci gałka muszkatołowa oraz oczywiście sól i pieprz. By ziemniaki dały się rozgnieść na gładką masę, najlepiej wybierać mączyste odmiany, np. Bryza, Irga. Trzeba je też dobrze ugotować i rozgniatać póki są dobrze ciepłe.

Mój sposób na purée ziemniaczane z jajkami i boczkiem

Moje danie obiadowe zrobiłam z ziemniaków, które zamieniłam w gładkie purée. A zamiast z porcją mięsa, podałam je z... jajecznicą. Jakkolwiek by to nie brzmiało i nie wyglądało, danie wyszło bardzo smaczne, a składniki dobrze się ze sobą komponowały. W sumie przecież podaje się jajko sadzone na boczku z ziemniakami, prawda?

Przepis: Puree ziemniaczane z jajecznicą

Ziemniaki rozgniecione na puree podane z jajkami smażonymi z boczkiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

Na puree:

  • 800 g mączystych ziemniaków
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Na jajecznicę:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 8 jajek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pureeZiemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 15-20 minut, aż będą miękkie. Odcedź je, osusz. Dodaj masło i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Potem dodawaj stopniowo ciepłe mleko i dalej ugniataj ziemniaki, aż będą zupełnie gładkie. Puree ziemniaczane dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  2. Przygotowanie jajecznicyBoczek pokrój w kostkę, wsyp na zimną patelnię. Podgrzewaj ją, by boczek powoli się wytapiał i rumienił. Jajka wybij do miski, rozkłóć widelcem, dodaj trochę soli i pieprzu. Masę jajeczną wylej na patelnię z boczkiem. Smaż na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż jajka lekko się zetną. Jajecznicę podawaj z puree ziemniaczanym.

Wskazówka: Jajecznicę warto posypać posiekanym szczypiorkiem, a purée ziemniaczane koperkiem. Można też cały obiad posypać jednym rodzajem zieleniny.

Z czym podać piure ziemniaczane z jajkami i boczkiem?

Purée ziemniaczane serwuje się na ciepło, zwykle jako dodatek do mięs, ryb, sosów i warzyw. Jednak jak widać moja wersja purée z jajecznicą, też jest ciekawą opcją. By zamienić tę potrawę w pełne danie obiadowe, koniecznie trzeba do niego podać warzywa. Mogą to być warzywa gotowane, jarzynki, jak np. marchewka z groszkiem oraz surówki i sałatki, np. mizeria, sałatka z pomidorów i śmietany.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...